Panigram Banquet Pavilion


  • Architects

  • Location

    Hakimpura Village, Bangladesh
  • Design team

    Karen “Chi-Chi” Lin
  • Client

    Kristin Boekhoff
  • Structural engineer

  • Civil contractor

    Adhir, Mukul and the local craftsmen and ‘mishteri’
  • Project area

    625sqft
  • Initiation of project

    July 2009
  • Completion of project

    August 2009
  • Photographs

    Brian Grambow & Jonathan Dominic Spada (interns)
March 09 / 2017

In the temporary Banquet Pavilion for the Panigram Resort in Bangladesh, Karen “Chi-Chi” Lin negotiates with the contextual landscape in a way that innately integrates itself with the place through its mix of innovative design and indigenous building practices.


 
“Chi-Chi” was responsible for seeing through the complete design and construction of a banquet pavilion, and its adjacent kitchen and bathroom with the requisite furniture and plumbing in a time constraint of six weeks. The pavilion was sited over a fork in the river, and consequently required to be built on a platform so it would not flood over during the coming monsoon.
 
The pavilion was constructed with material sourced locally, either prepared on-site or imported from within five miles of it, making it sustainable and encouraging local collaboration. It was built with a timber framing system, supported on robust bamboo piles that rose to a height of 5ft above the platform. The bamboo piles were further flanked on either side by bamboo posts forming ‘columns’ of three grouped vertical elements that rose to a height of 14ft on one end and 5ft on the other. Linked together by bamboo girders,
that fit snugly into the two-pronged end of the ‘columns’ and fixed in place with local jute twine, they were sized and inclined in a way that would help accommodate the undulating roof. The bamboo girders which are each individual stalks of bamboo supported smaller joists of stalks split in halves or quarters. The kitchen wall cladding was created by nailing slivers of 1/16th of a bamboo stalk.
 
The parapet towards the rear of the pavilion was created to act as a low wall and bench, with the riverbed providing an apt consistency for the mud, with shells mixed into the texture. This riverbed mud was mixed with straw by the local oxen and cows, creating a strong reinforced material that could be added layer upon layer to create a dense monolithic form.
 
The riverbank pavilion was successfully constructed in six weeks on stilts for a preliminary investor banquet during the rainy monsoon season. It was also largely responsible for raising the first round of financing for the future eco-resort. In addition to its original intention, the pavilion has also been used as a park, a public gathering space, a secure storage space, an office, and a classroom.
 

Gallery