A landscape … of the interior

Gayathri & Namith Architects (GNA) office in Bangalore demonstrates the nature in which an interior environment emerges from the architecture and the surrounding landscape
IAB
  • Architects

  • Location

    Bangalore
  • Design team

    Mr. Namithvarma, Mrs. Gayathri Shetty, Mr. Sudhir, Mr Satish Desai, Mrs. Gowri Rao
  • Client

    Gayathri & Namith Architects Pvt, Ltd.
  • Project area

    11000. Sq. Ft
  • Initiation of project

    Aug 2003
  • Completion of project

    Jan 2006
  • Project estimate

    1. 2 Cr
IAB
January 14 / 2017

Gayathri & Namith Architects (GNA) office in Bangalore demonstrates the nature in which an interior environment emerges from the architecture and the surrounding landscape. The office is located at the edge of a 4200 acre forested area, owned by the Indian defence forces. The unique combination of a creative programmatic requirement and verdant surroundings result in a pleasing workspace. The four-storeyed cube like building is formed by a series of simple exercises of subtraction. Volumes are removed from the overall cuboidal mass, creating voids that form a central atrium, a ground floor stilted area and open pavilions on the upper storeys which sets a sense of transparency and lightness.

Similarly, the interiors acquire porosity through a series of windows. The entrance is marked by a dramatic focal point – the three-storied atrium acting as an internal courtyard. The ground floor is series of horizontal plinths that echo the flatness of the landscape around. The use of water, bamboo and pebbles recreate the environment of Zen gardens. The terraced dining and conference areas on the second floor and the director’s office on the third floor, opening on all four sides, create an ambiguous boundary between landscape, architecture and interior.


On the upper levels, the structure is reduced to mere columns and roofs, uniting the landscape and interior.  The vocabulary horizontality and extension into the landscape is reiterated throughout the interior by the use of wooden slats, horizontal wooden bands, stone slabs, masonry layers, pebbles, epoxy flooring, glass, and form-finished concrete. Architectural elements form the interior canvases and are flourished with elegant details like large gongs, plants, and neat furniture.  The colour palate thus achieved is of muted earth tones set against a white canvas. The architecture is designed to naturally control the interior climatic comfort which is achieved through the principles of passive solar architecture. A cooling pond within the atrium allows for the passive cooling of the structure and the large voids along with a cascading water body and a lap pool. Through the GNA Office, we see an example in which architecture conceptually drives the creation of an interiorscape, creating a project where both architecture and internal spatialities are reduced to simplified registers of the landscape. Through the mechanisms of framing, drawing, and referencing the landscape creates a minimalist, contemplative, and pleasing interior environment that shall sustain the creative endeavours of the firm through the coming years.
 

Gallery